Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

X - Files : BCAA Aμινοξέα


Τα βασικά

Τα BCAAs περιλαμβάνουν λευκίνη, ισολευκίνη και βαλίνη κατά βάση, και υποστηρίζουν τα πάντα, από τα αναβολικά οικοδόμησης των μυών, αντοχή σε υψηλής έντασης προπόνηση μέχρι και για τη βελτίωση της ψυχικής λειτουργίας και διάθεσης. Είναι μέσα στα εννέα απαραίτητα αμινοξέα που ο οργανισμός δεν είναι σε θέση να παράγει, που σημαίνει ότι πρέπει να προσλαμβάνονται μέσω της διατροφής ή συμπληρωμάτων. Τα BCAA βρίσκονται σε υψηλή ποσότητα σε τροφές πλούσια σε πρωτείνη, όπως κρέας και πρωτεΐνη ορού γάλακτος.

Όπως υποδηλώνει το όνομά τους, τα BCAA έχουν μια διακλαδισμένη πλευρική αλυσίδα που απλοποιεί την εργασία της μετατροπής κάθε αμινοξέος σε ενέργεια, κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης. Όσο περισσότερα BCAAs βρίσκονται στους μυς, τόσα περισσότερα θα χρησιμοποιηθούν για  ενέργεια, επιβραδύνοντας την διάσπαση των μυικών κυττάρων και προλαμβάνουν τον καταβολισμό.

Γενικά,τα BCAA αυξάνουν την πρωτεινική σύνθεση, αυξάνουν την ενέργεια και έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την ανοχή στη γλυκόζη (δυσανεξία στη γλυκόζη είναι ένας πρόδρομος του διαβήτη). Αυτό που είναι ακόμα πιο συναρπαστικό είναι ότι τα BCAAs λειτουργούν ακόμα και όταν δεν προπονείστε, πράγμα που σημαίνει ότι αν έχετε πρέπει να απέχετε απο την προπόνηση, τα BCAA θα βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση του λίπους που πρόκειται να βάλετε και ελαχιστοποιούν την απώλεια των μυών από την αδράνεια.

Θα μπορούσαμε να γράφουμε ολόκληρες εκθέσεις για το που βοηθούν αποδεδειγμένα τα BCAA, επειδή όμως κρατάμε την ουσία και δεν θέλουμε να κουράζουμε, μπορείτε να διαβάσετε ακόμα πιο αναλυτικά για τα BCAA εδώ



Θετικά

1)  Τα BCAA αυξάνουν την μυική πρωτεινοσύνθεση

2)  Υψηλά επίπεδα BCAA συσχετίζονται με μια άλιπη σωματική σύνθεση

3)  Βελτιώνουν την ισορροπία μεταξύ Τεστοστερόνης και κορτιζόλης

4)  Μεγάλη αύξηση στη δύναμη ειδικά όταν καταναλώνετε λευκίνη μετά τη προπόνηση

5) Βοηθούν στην σωστή οξυγόνωση των μυών

6) Μειώνουν το πιάσιμο στους μυς και τις κράμπες

7) Βοηθούν στην βελτιώση της ψυχολογίας και στην συγκέντρωση την ώρα της προπόνησης


Σωστός τρόπος χορήγησης

Ανάλογα και με τις οδηγίες του κάθε συμπληρώματος BCAA, μια μέση λύση που δουλεύει είναι να παίρνετε 30 λεπτά πριν τη προπόνηση τη μια δόση και αμέσως μόλις τελειώνετε την προπόνηση την δεύτερη δόση. Αρκετοί σπάνε τις δόσεις κατα τη διάρκεια της ημέρας έτσι ώστε να τροφοδοτούν συνεχώς τους μυς. Τα BCAA μπορεί να βρίσκονται ήδη σε συμπληρώματα φόρμουλας σαν συμληρωματικά στοιχεία, για παράδειγμα μια πρωτείνη μπορεί να περιέχει BCAA.
Συνίσταται δε η κατανάλωση τους σαν 1 συμπλήρωμα και όχι σε συνδιασμό με άλλα συμπληρώματα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...