Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Λάθη στην λήψη συμπληρωμάτων: Τι κάνουμε λάθος και γιατί


Όταν έχουμε ένα τουρμπάτο αμάξι, και αρχίζουμε και το πειράζουμε, του αλλάξουμε εισαγωγή-εξάτμιση, το κάνουμε σφυρίλατο, ανεβάσουμε πίεση στην τουρμπίνα και βάλουμε σφυρίλατα πιστόνια, εάν πάμε να το δουλέψουμε με 95άρα αμόλυβδη πάει, θα πάρουμε το μοτέρ στο χέρι. Αυτό το ξέρουν όλοι, μέχρι και οι πιο άσχετοι με το tuning - modification.

Το ίδιο ισχύει και με το ανθρώπινο σώμα, για να ανταποκριθεί στις σκληρές προπονήσεις, στις πιεστικές δίαιτες, να ανταπεξέλθει στην απώλεια ιχνοστοιχείων,βιταμινών και μετάλλων, καθώς και για να στηρίξει τις νέες μυικές ίνες δεν του φτάνει μόνο το φαγητό ("φαγητό" όπως το ξέρουν οι περισσότεροι). Αναγκαστικά θα χρειαστούμε κάποια συμπληρώματα διατροφής τα οποία θα ενισχύσουν το σώμα μας και θα συντελέσουν στην απώλεια λίπους, στην αύξηση/συντήρηση της μυικής μάζας και θα δώσουν ενέργεια στο σώμα.

Ποια είναι όμως τα λάθη που πέφτουν αρκετοί όταν λαμβάνουν τέτοια συμπληρώματα; "Η ημιμάθεια χειρότερη της αμάθειας" λέει ο κόσμος και έχει απολύτως δίκιο. Θα αναλύσουμε τα πιο συνηθισμένα λάθη και θα σας δείξουμε τον σωστό δρόμο για να μην πετάτε άδικα τα λεφτά σας χωρίς αποτέλεσμα.


Πρωτείνη

Shaker = γεύμα: Έχετε αναρωτηθεί ποτέ, γιατί στα τόσα χιλιάδες βίντεο που υπάρχουν στο youtube, όπου δείχνουν τα γεύματα αθλητών του fitness/bodybuilding, βλέπουμε 5-6 τάπερ με κοτόπουλο, βραστή πατάτα κτλ και όχι shaker πρωτείνης; 

Ένα συχνό λάθος που κάνουν οι περισσότεροι (βάζω και τον εαυτό μου μέσα) είναι ότι μπερδεύουν το "γεύμα" με το "shaker". Δηλαδή όταν είναι η ώρα να λάβουν κάποιο γεύμα της μέρας, αντί να φάνε φαγητό, πίνουν ένα shaker πρωτείνης και λένε "εγώ πήρα 25γρ πρωτείνης άρα είμαι καλυμένος". Μέγιστο λάθος. Κανένα συμπλήρωμα διατροφής δεν μπορεί να πάρει τη θέση ενός κανονικού γεύματος. Στην μια περίπτωση πάει στο στομάχι μας 300ml νερού με διαλυμένη σκόνη και στην άλλη περίπτωση πάνε δεκάδες θρεπτικά συστατικά και στερεά τροφή. Μπορείτε αφού φάτε το γεύμα και εφόσον δεν έχετε πάρει την επαρκή ποσότητα πρωτείνης, τότε να συνοδεύσετε το φαγητό σας με ένα shaker. Μην κάνετε το λάθος των πρωτάρηδων και αντικαθιστάτε την τροφή με το συμπλήρωμα.

Λιποδιαλύτες

Τα περισσότερα λιποδιαλυτικά περιέχουν καφείνη, είναι ευρέως γνωστό. Το σώμα μας έχει την ιδιότητα να συνηθίζει στην καφείνη όταν λαμβάνουμε μεγάλες ποσότητες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σχεδόν όλα τα συμπληρώματα αυτού του τύπου, στις οδηγίες χρήσης προτείνουν την χορήγηση τους σε κύκλο, δηλαδή 4 βδομάδες On 3 Off ξανά 3 On και πάει λέγοντας. Αυτό γίνεται ώστε πάνω που συνηθίζει το σώμα μας τα συστατικά του λιποδιαλυτικού και "κολάει" στις καύσεις, σταματάς για λίγο καιρό μέχρι να αποτοξινωθεί και να γυρίσει στα φυσιολογικά επίπεδα και μετά πάλι απο την αρχή, για μέγιστα αποτελέσματα.

Εδώ ένα λάθος που παρατηρείται είναι η λήψη λιποδιαλυτικών για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα, πράγμα που είναι ανούσιο καθώς απο ένα σημείο και μετά είναι σαν να μην τα λαμβάνεις, εφόσον το σώμα έχει προσαρμοστεί πλήρως.

Πολυβιταμίνες

Είναι σχεδόν αδύνατο να λάβουμε όλα τα βιταμινούχα συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας ειδικά σε περίοδο φόρτου. Θα πρέπει να είναι κανείς κάθε μέρα σε μανάβικο, και αν χρειαστεί και στην Αλάσκα (μουρουνέλαιο ω-3 λιπαρά). Οπότε λογικό είναι κάποιες βιταμίνες και λιπαρά να τα παίρνει απο συμπληρώματα διατροφής και πολυβιταμίνες. Αυτό όμως δεν σημαίνει οτι απαξιούμε για την ύπαρξη των φρούτων και λαχανικών. Όσο λοιπόν το επιτρέπει η διατροφή σας και η τα θερμιδικά ισοζύγια σας θα πρέπει υποχρεωτικά να συμπεριλάβετε βασικές πηγές βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων στη διατροφή σας.

Πορτοκάλια, μήλα, μπανάνες, μπρόκολο, αβοκάντο, σαλάτες και άλλα πολλά πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής σας, σε φυσιολογικά πάντα πλαίσια (μη φάτε 4 μπανάνες και μετά λέτε γιατί δεν χάνω κιλά).

Αυτά προς το παρών. Θα ακολουθήσει και άλλο άρθρο με τα υπόλοιπα βασικά λάθη στη λήψη συμπληρωμάτων. Μέχρι τότε stay strong!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...