Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Οδηγός για να χτίσετε ώμους σαν μπάλες

1. Ότι πρέπει να ξέρετε για τους ώμους

Ας ξεκινήσουμε εξηγώντας την ανατομία του ώμου. Δεν είναι πολύ περίπλοκη και δεν έχει πολλά στοιχεία. Μόλις καταλάβετε πώς λειτουργεί ο ώμος, θα είναι ευκολότερο για εσάς να προπονήσετε σωστά τους ώμους σας.

Ο ώμος είναι η πιο κινητή άρθρωση στο σώμα, αλλά είναι πολύ ασταθής. Ο ώμος είναι απο μόνος του μια κοινή μπάλα αλλά παράλληλα λειτουργεί και ως υποδοχή. Η μπάλα του ώμου είναι η κεφαλή του βραχιονίου.

Το κάτω τμήμα της υποδοχής του ώμου ονομάζεται γληνοειδής. Στην κορυφή της μπάλας και της υποδοχή υπάρχει μια διαδικασία που ονομάζεται ακρώμιο.

Δίπλα στο ακρώμιο είναι η acromioclavicular άρθρωση, που ονομάζεται επίσης και "σύνδεσμος AC". Αυτή η μπάλα και η υποδοχή συμμετέχουν στο εύρος της κίνησης από όλες τις αρθρώσεις του σώματος.



Το μπαλάρισμα που βλέπετε στον ώμο σας, στην πραγματικότητα αποτελείται από 3 ξεχωριστούς μυες ή "κεφάλια". Αυτά τα κεφάλια είναι τα πρόσθια, μέση και οπίσθια δελτοειδή. Ο δελτοειδής είναι ένας πτεροειδής μυς, ο οποίος με δέσμες συνδέεται λοξά στους τένοντες του. Αυτό επιτρέπει την καλύτερη παραγωγή δύναμης και σταθεροποίησης, αλλά απώλεια της ευελιξίας.

2. Τα διαφορετικά μέρη του ώμου προς εκγύμναση


Εμπρόσθιος Δελτοειδής: Ο πρόσθιος δελτοειδής προέρχεται από την κλείδα και είναι ένθετος στο δελτοειδή κύρτωμα του Βραχιονίου. Η κύρια εργασία του πρόσθιου δελτοειδή είναι η απαγωγή των ώμων, όταν ο ώμος περιστρέφεται εξωτερικά.

Μέσος Δελτοειδής: O μεσαίος δελτοειδής προέρχεται απο το ακρώμιο και είναι ένθετος στο δελτοειδή κύρτωμα του Βραχιονίου. Ο σκοπός του είναι η απαγωγή του ώμου όταν ο ώμος περιστρέφεται εσωτερικά.

Οπίσθιος Δελτοειδής: Ο οπίσθιος δελτοειδής προέρχεται από την σπονδυλική στήλη της ωμοπλάτης και είναι ένθετος στο δελτοειδή κύρτωμα του Βραχιονίου. Ο οπίσθιος δελτοειδής βοηθά στην επέκταση των ώμων, στην έξω στροφή, στην  εγκάρσια απαγωγή και επίσης στην εγκάρσια έκταση.

Συμπέρασμα: Για να φτιάξουμε μυώδης και μπαλαρισμένους ώμους πρέπει να αφιερώσουμε 1 ή 2 ασκήσεις ξεχωριστά σε κάθε κομμάτι ώστε να τους χτίσουμε απο όλες τις πλευρές. Επιβάλεται προσοχή καθώς στους ώμους παρατηρούνται οι πιο πολλοί τραυματισμοί



3. Ασκήσεις Ώμων


  • Προτάσεις ώμων με μπάρα
  • Προτάσεις ώμων με αλτήρα
  • Προτάσεις ώμων σε τροχαλία
  • Εκτάσεις ώμων με αλτήρα
  • Εκτάσεις ώμων σε τροχαλία
  • Εκτάσεις ώμων "πεταλούδας" σε τροχαλία
  • Πιέσεις Arnold
  • Εκτάσεις ώμων με αλτήρα σε σκυφτή μορφή
  • Στρατιωτικές πιέσεις ώμων
  • Πιέσεις ώμων με μπάρα σε smith ή ελεύθερα
  • Πιέσεις ώμων με αλτήρα
  • Ανασηκώσεις ώμων με μπάρα
  • Ανασηκώσεις ώμων με αλτήρα
  • Ανασηκώσεις ώμων σε μηχάνημα ή τροχαλία
4. Ολοκληρωμένα προγράμματα ώμων

Πρόγραμμα #1

Προτάσεις ώμων με μπάρα
Εκτάσεις ώμων με αλτήρα
Εκτάσεις ώμων με αλτήρα σε σκυφτή μορφή
Πιέσεις ώμων με αλτήρα

Πρόγραμμα #2

Προτάσεις ώμων με μπάρα
Εκτάσεις ώμων σε τροχαλία
Εκτάσεις ώμων "πεταλούδας" σε τροχαλία
Στρατιωτικές πιέσεις ώμων

Πρόγραμμα #3

Προτάσεις ώμων σε τροχαλία
Εκτάσεις ώμων με αλτήρα
Εκτάσεις ώμων με αλτήρα σε σκυφτή μορφή
Πιέσεις Arnold


*Μην διστάσετε να μας ρωτήσετε για την εκτέλεση των ασκήσεων με μήνυμα εδώ ή στα profile που έχουμε στα social media για να σας αποστείλουμε το κατάλληλο βίντεο εκτέλεσης της άσκησης.





7 σχόλια:

  1. pws na kanw swsth proponisi? ennow ta diallimata apo ta set poso diarkoun ?? otan kaneis gymnastiki gia ogo prepi na kaneis grigora tis epanalipseis h siga siga ?? prepei na gymnazomai kathe mera ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα, ανάλογα με το πόσο καιρό γυμνάζεσαι και το τι θες να πετύχεις κατανέμεις και τον χρόνο σου. Ανάμεσα στα σετ κάνεις 60 δευτερόλεπτα διάλειμμα εφόσον στο επιτρέπει και η φυσική σου κατάσταση. Αλλιώς μέχρι 1.5 λεπτό. Στον όγκο πρέπει να έχεις στο μυαλό σου το 3-1, 3 δευτερόλεπτα στο κατέβασμα και 1 δευτερόλεπτο το ανέβασμα. Το πόσο πρέπει να γυμνάζεσαι εξαρτάται απο το τι θες να πετύχεις και ανάλογα με το πρόγραμμα σου, εάν π.χ γυμνάζεις 1 σημείο τη μέρα, τότε 4-5 φορές την εβδομάδα είναι αρκετές, εάν γυμνάζεις 2 σημεία τη μέρα τότε 3 φορές την εβδομάδα είναι αρκετές. Αν θες γράψε μας το πρόγραμμα σου καθώς και την ηλικία και τα κιλά σου για να σε βοηθήσουμε περισσότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. eimai 18 xronwn kai zigizw 72 kila... gymnazomai kathe mera,tin mia mera kanw monozugo, kamseis,vithiseis se dizigo,kathws kia kamseis me ta podia stin karekla.... tin allh mera kanw monozugo pou wfelei pio polu gia tin plath,vithiseis (kanonikes)kai elaxista kopilatiki me mpara.... ksexasa na anaferw oti kai stis dio meres sto telos kanw kai apo 3 set varakia... oles oi askisis kumenonte sta 3 set,kai oi epanalipseis ginonte siga siga .. exw peripou ena mina pou efarmozw auto to programma kai vlepw apotelesmata oxi tpt trello ennoeite alla vlepw...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοίταξε, γυμνάζεις κάθε μέρα πολλά σημεία, με το μονόζυγο γυμνάζεις πλάτη, μετά με κάμψεις το στήθος και μετά με βυθίσεις τρικέφαλα. Έτσι δεν δίνεις χρόνο στην κάθε μυική ομάδα να αναπτυχθεί. Εφόσον λοιπόν γυμνάζεσαι κάθε μέρα, αφιέρωσε 1 προπόνηση σε κάθε σημείο, δηλαδή

      Δευτέρα - Στήθος 4 ασκήσεις χ 3σετ
      Τρίτη - Πλάτη 4 ασκήσεις χ 3σετ
      Τετάρτη - Ξεκούραση
      Πέμπτη - Δικέφαλα με Τρικέφαλα
      Παρασκευή - Πόδια
      Σάββατο - Ώμους

      Αυτό είναι ένα πρόγραμμα που θα μπορούσες να κάνεις, θα γύμναζες κάθε σημείο ολοκληρωμένα και θα του έδινες χρόνο να αναπτυχθεί. Να παρακολουθείς τις αναρτήσεις μας καθώς θα ανεβάσουμε και ολοκληρωμένα προγράμματα γυμναστικής.

      Διαγραφή
    2. egw omws epidi gymnazomai spiti ,dn exw plithwra askisewn na dialeksw .... gia xeria kai gia sththos kserw arketes askiseis pou me kalyptoun , alla gia wmous kai eidika gia plati dn kserw .. gi ayto kai kanw monozugo ,epidi kserw pws gymnazei arketa shmeia... stin katoxh mou exw mia stravompara enan altira monozygo enan pagko kai dizigo...kserw oti dn dinw arekto xrono stous mues mou n anaptuxthoun alla opws sas eipa stn peripou enan mhna pou gymnazomai systimatika exei mia diafora ,ikanopoihtikh pisteyw...

      Διαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. θελω να γυμνασω τους ομους μονους τους,χωρις καποιο αλλο σημειο,ποσα σετ και τι ασκησεις να κανω συνολικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...