Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

X - Files : Καφείνη


Η καφείνη ίσως αποτελεί από τις πιο διαδεδομένες διεγερτικές ουσίες, τόσο για το γενικό πληθυσμό, όσο και για αθλητές και αθλουμένους. Τα τελευταία χόνια πολλές μελέτες προσπαθούν να διαλευκάνουν το ρόλο της στην αθλητική απόδοση, ως αναπόσπαστο κομμάτι της δίαιτας αθλητών υψηλού επιπέδου.

 Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ακούσει την επικρατούσα άποψη ότι έχει ισχυρή διουρητική δράση, αφυδατώνει τον οργανισμό και δεν προσμετράται στα υγρά ως αναπλήρωση.


 Όμως φαίνεται οτι σιγά σιγά θα αναθεωρήσουμε. Η αλήθεια είναι οτι η μέτρια κατανάλωση καφέ, αναψυκτικών τύπου Cola ή άλλων καφεινούχων ροφήματων, ως κομμάτι της καθημερινής διατροφής, προσμετράται κανονικά στην κατανάλωση υγρών. Οι περισσότεροι αεροβιοι αθλητές είναι εξοικειωμένοι με την κατανάλωση καφείνης, είτε πριν την πρωινή προπόνηση ή στα μεσοδιαστήματα, είτε στη διάρκεια σημαντικών αθλητικών διοργανώσεων. Θεωρείται, όχι τυχαία ως ένα από τα σημαντικότερα εργογόνα βοηθήματα καθώς βοηθά τους αθλητές να προπονούνται σκληρότερα και αποδοτικότερα.



 Διεγείροντας το μυαλό, συμβάλει στην καθαρότερη σκέψη και την μεγιστή συγκέντρωση. Η πλειονότητα των ερευνών σχετικά με τις δράσεις της καφείνης, καταλήγουν οτι η καφεινη βοηθά την αθλητική απόδοση και κάνει την άσκηση να φαίνεται ευκολότερη (κατά 6%). Η μέση βελτίωση της αθλητικής απόδοσης είναι 12% , με τα περισσότερα οφέλη να διακρίνονται στην άσκηση αντοχής και τα άμέσως μικρότερα στη άσκηση μέσης διάρκειας (8-20΄).

 Τα μέγιστα οφέλη διακρίνονται σε αθλητές που πίνουν σπάνια καφέ, μάλλον επειδή δεν έχουν αναπτύξει ανοχή στη διεγερτική του δράση. Παρ’όλα αυτά η απόκριση στην καφείνη διαφέρει από οργανισμό σε οργανισμό και άρα δεν ειναι ασφαλές να ισχυριστούμε οτι όλοι αυξάνουν την αθλητική τους απόδοση με «βοήθημα καφεινης». Πιθανές παρενέργειες είναι η ναυτία, ή επιγαστραλγία ή η νευρικότητα λόγω της κατανάλωσης καφέ. Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η ώρα της κατανάλωσης καφεινούχου ροφήματος μπορει να παίζει καθοριστικό ρόλο στα αποτελέσματα που αυτο θα έχει στον αθλητή.



 Ετσι, ενώ η κατανάλωση καφε στο πρωινό μπορει να επιφέρει την επιθυμητη δραστηριοποίηση του γαστρεντερικού σωλήνα, η κατανάλωση καφε πριν τον αγώνα ίσως προκαλεσει γαστρεντερικές διαταραχες. Για αυτό θα πρέπει οι αθλητές να δοκιμάζουν τη δραση της καφεινης στη διαρκεια των προπονήσεων και όχι κατ’ευθείαν στον αγώνα. Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε πως η περιεκτικότητα των σκευασμάτων ποικίλει και για αυτό οι περισσότεροι αθλητές καταναλώνουν καφέ, άλλοι καφεινούχα τζελάκια, καφεινούχα ροφήματα ή καψουλες καφείνης.

 Μέτρια κατανάλωση καφε θεωρούνται τα 250 mg/ημέρα. Τέλος να αναφέρουμε πως η αποκριση στην καφείνη ποικίλλει ανάμεσα στους αθλητες. Έτσι, καποιοι ιδιαιτερα «ευαίσθητοι» σε αυτήν , προτιμούν να απέχουν παρά να είναι σε υπερδιέγερση, ένω κάποιοι τη θεωρούν αναπόσπαστο κομμάτι του ημερήσιου διαιτολογίου τους. Ένα είναι σίγουρο προς το παρόν, πως μόνο μέσω της δοκιμής κατα την προπόνηση μπορείτε να ανακαλύψετε την ευεργετική ή όχι δράση της στην αθλητική σας απόδοση, παρόλο που δεν μπορεί να υπερκαλύψει τα οφέλη του επαρκούς ύπνου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...