Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Ογκος και γραμμωση ταυτοχρονα, ειναι εφικτο;

Πάνω σε αυτό το θέμα έχουν γίνει κάποιες απο τις μεγαλύτερες μάχες στα διεθνή forums του bodybuilding και του fitness. Υποστηρικτές διαφόρων τεχνικών δίνουν τις δικές τους εκδοχές για το αν μπορεί κάποιος να βάζει μυική μάζα, ενώ ταυτόχρονα κόβει λίπος. Το άρθρο τοποθετείται αυστηρά σε άτομα που αθλούνται με φυσικό τρόπο.

Τα περισσότερα άρθρα που θα βρείτε στο διαδίκτυο που περιστρέφονται γύρω απο αυτό το θέμα, θυμίζουν έκθεση, με άπειρες γραμμές κειμένου, επεξηγήσεις και τα σχετικά. Εμένα αυτό σαν αναγνώστη με κουράζει και συνήθως τα παρατούσα στην 2η ή 3η παράγραφο. Γιαυτό θα προσπαθήσω να τοποθετηθώ όσο πιο απλά γίνεται μέσω ερωτήσεων-απαντήσεων σε 2 topics.


Όγκος ή αλλιώς κατάσταση υπερθερμιδικής δίαιτας


Οι περισσότεροι έχουν στο μυαλό τους τον όγκο, ως μια κατάσταση που αυξάνεις τις θερμίδες πάνω απο το όριο συντήρησης, κάνεις μεγάλα γεύματα, αυξάνεις την ποσότητα του υδατάνθρακα, μειώνεις το αερόβιο και σταδιακά ανεβάζεις κιλά σε ασκήσεις. Τα κέρδη (κάποιοι θεωρούν κέρδος στον όγκο τα 7-8 κιλά άλλοι τα 10 και άλλοι τα 15) αποτελούνται απο υγρά, λίπος και μυική μάζα (αλήθει σε αυτό έχω μια ένσταση). Κάπως έτσι είναι και η πραγματικότητα, ο καθένας έχει δική του αντίληψη πάνω σε αυτό το θέμα, αλλά ενα λάθος που κάνουν πολλοί και δυστυχώς το βλέπω συχνά, είναι η νοοτροπία του "στον όγκο τρώγε σαβούρα".

 Σε μια υπερθερμιδική δίατα, δεν σημαίνει ότι σαβούρα = μόνη λύση για πολλές θερμίδες. Μπορείς να αυξήσεις τα καλά γεύματα με  περισσότερο υδατάνθρακα και να μη τρως τόσα λίπη που περιέχει η λεγόμενη "σαβούρα" που θα σε οδηγήσουν σε πονοκέφαλο όταν έρθει η ώρα της γράμμωσης.


Γράμμωση ή αλλιώς κατάσταση υποθερμιδικής δίαιτας

Εδώ τα πράγματα είναι απλά, θερμίδες κάτω απο το όριο συντήρησης, αύξηση πρωτείνης, κόβουμε τον υδατάνθρακα σε χαμηλά ποσοστά, αυξάνουμε την αερόβια άσκηση και κοιτάμε να κρατάμε τους παλμούς μας ψηλά. Για να κάνουμε μια στοιχειώδη γράμμωση, λογικό είναι ότι θα πρέπει να έχουμε μια στοιχειώδη μυική μάζα πάνω μας, αλλιώς τι να γραμμώσουμε; (άλλο ένα λάθος που κάνουν αρκετοί).

Οπότε καταλήγουμε Όγκος = Υπερθερμιδική Δίαιτα και Γράμμωση = Υποθερμιδική δίαιτα.
 Όγκος + Γράμμωση = ; . Κάτι δεν πάει καλά ε; Απο την χειροποίητη εξίσωση βγάζουμε συμπέρασμα  οτι δεν μπορούν να συνυπάρξουν. Και όμως γίνεται, και θα πούμε το πως, αφού σας κουράσω λίγο ακόμα.


Η νοοτροπία του "Πρώτα όγκος και μετά γράμμωση". Κρύβει παγίδες; αν ναι ποιες;

Η μόδα αυτή ξεκίνησε απο τους bodybuilders του 60' και του 70', όταν αυτοί έτρωγαν τεράστιες ποσότητες αυγών, κρέατος, γάλα, με σκοπό να βάλουν μάζα πάνω στο σώμα τους. Σίγουρα ήταν πολύ φαγητό, αλλά παρέμενε φαγητό με την έννοια της λέξης. Σήμερα η νοοτροπία του όγκου έχει περάσει στις πίτσες, στα σουβλάκια, στα γλυκά και στο fast-food. Οπότε μπορεί να μιλάμε για ίδιες ποσότητες φαγητού τότε και τώρα, αλλά με τεράστιες διαφορές στα συστατικά.

Μπορεί ο μέσος Έλληνας ασκούμενος να ακολουθήσει το πρόγραμμα "Όγκου-Γράμμωσης" με απόλυτη επιτυχία;

Όχι όχι και πάλι όχι, και αυτό μπορώ να το υποστηρίξω πλαγείως καθέτως οριζοντίως και όπως αλλιώς θέλετε. Το "Όγκος-Γράμμωση" αποτελεί ρουτίνα στον επαγγελματικό χώρο του bodybuilding, εκεί όπου οι αθλητές προετοιμάζονται 1 χρόνο με απίστευτες θυσίες και ιδρώτα, για να είναι έτοιμοι να ανέβουν στη σκηνή 20 λεπτά. Βάλτε το λίγο στο μυαλό σας, 1 χρόνος προετοιμασίας, για 20 λεπτά επίδειξης. Ο μέσος ασκούμενος θέλει να δείχνει "καλός" σε όλη την περίοδο του χρόνου, και ειδικά το καλοκαίρι, οπότε δεν συμφέρει όυτε τον ίδιο ούτε το σώμα του να μπει στην διαδικασία να παίρνει και να χάνει 8-9 κιλά τον χρόνο εφόσον δεν στοχεύει κάπου επαγγελματικά. Επίσης η καθημερινή ζωή καθώς και η οικονομική κατάσταση το κάνει ακόμα πιο δύσκολο.


Γράμμωση και όγκος ταυτόχρονα

Γίνεται, έχει δοκιμαστεί και συμφέρει. Ακολουθώντας μια δίαιτα κοντά στις θερμίδες ισσοροπίας μας, με αυξημένη πρωτείνη ( 1-1.5 gr ανά σωματικό κιλό ) σχεδόν καθόλου λίπη και υδατάνθρακα πριν και μετά την προπόνηση, στοχεύουμε στο να βάζουμε σιγά σιγά μάζα πάνω μας και να την "φτιάχνουμε". Μην περιμένετε να ξυπνήσετε μετά απο 1 μήνα και να είστε άλλος άνθρωπος, και αυτός ο τρόπος απαιτεί προσπάθεια, υπομονή και επιμονή. Έτσι, θα είστε όλο τον χρόνο σε μια πολύ καλή σωματική κατάσταση, θα διατηρείστε σε χαμηλά επίπεδα λίπους, και θα μπορείτε με λίγο πίεση τους καλοκαιρινούς μήνες να πετύχετε μια πολύ καλή εμφάνιση.

"S"




2 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...