Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Τι πρέπει να τρώτε πριν και μετά την προπόνηση Part 2


Tα πιο σημαντικά γεύματα κατά την διάρκεια της μέρας, στην διατροφή κάποιου που ασχολείται με το bodybuilding/fitness. (part 1)

Μετά την προπόνηση


Ακόμα πιο σημαντικό γεύμα απο το προ-προπονητικό, είναι το γεύμα μετά την προπόνηση. Οι "γερόλυκοι" πιστεύουν πως είναι το γεύμα που κάνει όλη τη δουλειά. Πρέπει να λαμβάνεται το πολύ μέσα σε 30-45 λεπτά μετά το τέλος της προπόνησης γιατί εκείνη την στιγμή το σώμα απορροφάει ότι συστατικά δεχτεί σαν σφουγγάρι, και τα μεταφέρει στο μυικό μας σύστημα ώστε να τραφούν. Επίσης είναι σημαντικό να μην ξεφύγει κανείς απο το χρονικό πλαίσιο καθώς το σώμα βρίσκεται σε καταβολικό περιβάλλον και πιθανόν να χάσουμε μυς εάν δεν δώσουμε τροφή. Με ένα σωστό μετα-προπονητικό γεύμα επιτυγχάνουμε τα εξής:

Ταχεία μεταφορά θρεπτικών συστατικών: Επιλέγοντας τους σωστλη ποσότητα και τύπο υδατανθράκων σε συνδιασμό με πρωτείνη και αμινοξέα πετυχαίνουμε την γρήγορη μεταφορά όλων των θρεπτικών συστατικών στους μυς. Είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε τα κατάλληλα συστατικά την δεδομένη στιγμή που τα χρειαζόμαστε.

Αποφεύγουμε την απώλεια μυών: Στην προπόνηση οι μυς καταστρέφονται, εάν δεν τους δώσουμε τροφή τότε δεν πρόκειται να αναπτυχθούν ποτέ, και ακόμη χειρότερα ίσως παρατηρηθεί απώλεια μυικού ιστού αφού το σώμα βρίσκεται σε καταβολικό περιβάλλον.

Αποθεραπεία: Οι μυς μας θα τραφούν, οι αποθήκες γλυκογόνου θα γεμίσουν, και με την κατάλληλη ξεκούραση τότε θα είστε έτοιμοι για την επόμενη προπόνηση σας. Είναι πολύ σημαντικό για κάποιον να εκπληρώνει το πρόγραμμα του ξεκούραστος και με φρέσκους μυς οι οποίοι δεν θα υποφέρουν απο την έλλειψη ενέργειας που δημιούργησε η προηγούμενη προπόνηση και η έλλειψη φαγητού.

Τι πρέπει να τρώτε

Πρωτείνη: Η πρωτείνη είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των μυών. Οι περισσότεροι αθλητές καταναλώνουν γύρω στα 40 γραμμάρια πρωτείνης μετά την προπόνηση. Μπορείτε να συνδιάσετε ένα shaker πρωτείνης το οποίο βγάζει 20-25 γραμμάρια και τα υπόλοιπα να τα πάρετε απο το φαγητό. Αγαπημένη και κλασική επιλογή πολλών είναι το στήθος κοτόπουλο, ο βραστός μπακαλιάρος, η γαλοπούλα ή το μοσχάρι.

Υδατάνθρακες: Εδώ θέλουμε υδατάνθρακες υψηλού γλυκεμικού δείκτη γρήγορης απορρόφησης. Λαμβάνοντας υδατάνθρακα πετυχαίνουμε και την γρήγορη μεταφορά των υπόλοιπων συστατικών στους μυς μας, καθώς και γεμίζουμε γρήγορα τις άδειες αποθήκες γλυκογόνου. 50-75 γραμμάρια υδατάνθρακα είναι αρκετά για να δώσουν στο σώμα σας αυτό που ζητάει. Λευκό ψωμί, βρώμη, πατάτες, δημητριακά ολικής αλέσεως ή ρύζι είναι αυτά που προτιμούν οι περισσότεροι.

BCCA: Πρόκειται για αμινοξέα διακλαδισμένης αλύσου. Θα αναλύσουμε αναλυτικότερα τα BCAA σε μελλοντικό άρθρο, αλλά εάν θέλετε να πάρετε μια ιδέα για το τι ακριβώς είναι ή πως λειτουργούν μια καλή πηγή βρίσκεται εδώ

Μέχρι τότε, keep lifting!


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...