Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

5 ΔιατροφικοI ΜYθοι Part 1


Είμαστε έτοιμοι να καταρρίψουμε σαν αντιαεροπορικό σύστημα S-300 κάποιους μύθους γύρω απο την διατροφή, βάση μελετών και ερευνών απο Πανεπιστήμια. Διαβάστε ένα απόσπασμα απο μια συνέντευξη του Alan Aragon, διατροφολόγου, personal trainer με εμπειρία πάνω απο 20 χρόνια στον χώρο, προπονώντας αποκλειστικά και μόνο επαγγελματίες αθλητές. (το προσωπικό του blog εδώ)

"Πηγαίνει κάπως έτσι, ένας πελάτης θέλει να ακολουθήσει μια υγιή ζωή. Προσλαμβάνει λοιπόν έναν διατροφολόγο για να τον βοηθήσει να βελτιώσει τη διατροφή του. Αναλύω τα πάντα γύρω απο τις διατροφικές του συνήθειες και παρακολουθώ τις διατροφικές προτιμήσεις του.Σκοπός να δημιουργήσουμε μαζί ένα πρόγραμμα διατροφής που ταιριάζει στον τρόπο ζωής και τους στόχους του."

"Λίγο αργότερα, αφού ο πελάτης βλέπει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα και τις αλλαγές στο σώμα του ξεκινάνε τα προβλήματα. Ένας συνάδελφος του θα ρωτήσει για τον τρόπο που έφτιαξε την διατροφή του καθώς και το τι τρώει, μια συνηθισμένη συζήτηση, και κάπου εκεί ξεκινάμε:  -"Δεν ξέρει ο διατροφολόγος σου ότι το κόκκινο κρέας προκαλεί καρκίνο; Και οι πατάτες προκαλούν διαβήτη; Δεν θα έπρεπε ο ίδιος να σας πει να τρώνε λιγότερο αλάτι, για να αποφευχθεί η υψηλή αρτηριακή πίεση;" και η ανάκριση πάει λέγοντας..."


ΜΥΘΟΣ 1 Υψηλη προσληψη πρωτεινης δημιουργει προβλημα στα νεφρα

Πίσω στο 1983, οι ερευνητές ανακάλυψαν για πρώτη φορά ότι η κατανάλωση περισσότερων πρωτεϊνών αυξάνει τον "ρυθμό σπειραματικής διήθησης," σας ή GFR. Φανταστείτε τον GFR  ως το ποσό του αίματος που φιλτράρεται απο τα νεφρα σας ανά λεπτό. Από τη διαπίστωση αυτή, πολλοί επιστήμονες έχουν βγάλει συμπέρασμα ότι ένας υψηλότερος δείκτης GFR  προκαλεί στα νεφρά σας μεγαλύτερη πίεση.

Η αλήθεια

Σχεδόν 2 δεκαετίες πριν, Ολλανδοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι ενώ ένα πλούσιο γεύμα σε πρωτείνη ανέβασε τον GFR, δεν είχε αρνητικές επιπτώσεις στη συνολική λειτουργία των νεφρών. Στην πραγματικότητα, δεν έχει υπάρξει μια εμπιστευτική επιστημονική έρευνα που δείχνει ότι ποσότητες πρωτείνης άνω των 1.27 γραμμαρίων ανά σωματικού βάρους επηρεάζει την λειτουργία των νεφρών.


Μυθος 2 Η γλυκοπατατα ειναι καλυτερη απο την κλασικη λευκη πατατα

Επειδή οι περισσότεροι Αμερικανοί τρώνε πολύ την επεξεργασμένη εκδοχή της λευκής πατάτας-για παράδειγμα οι τηγανητές πατάτες, ή τα πατατάκια- την έχουν συνδέσει άμεσα με την παχυσαρκία και τον διαβήτη. Εν τω μεταξύ, οι γλυκοπατάτες, οι οποίες τρώγονται ολόκληρες, αποθεώθηκαν διότι βάση ερευνών αποτελούν πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών και έχουν χαμηλότερο γλυκεμικό δείκτη απο ότι τα ξαδερφάκια τους, οι δικές μας λευκές πατάτες.

Η αλήθεια

Πράγματι, ενώ η λευκή πατάτα έχει μεγάλες διαφορές με την γλυκοπατάτα, δεν σημαίνει ότι η μία είναι καλύτερη απο την άλλη.  Για παράδειγμα, οι γλυκοπατάτες έχουν περισσότερες φυτικές ίνες και βιταμίνη Α, αλλά οι λευκές πατάτες είναι υψηλότερες σε περιεκτικότητα σε βασικά μέταλλα, όπως σίδηρο, μαγνήσιο και κάλιο. Όσο για το γλυκαιμικό δείκτη,  οι γλυκοπατάτες είναι χαμηλότερες στην κλίμακα, αλλά οι ψημένες λευκές πατάτες συνήθως δεν τρώγονται χωρίς τυρί, κρέμα γάλακτος, βούτυρο . Αυτά τα καλύμματα όλα περιέχουν λίπος, το οποίο μειώνει το γλυκαιμικό δείκτη του γεύματος.


Μυθος 3 Το κοκκινο κρεας προκαλει καρκινο

Σε μια μελέτη του 1986, Ιάπωνες ερευνητές ανακάλυψαν στίγματα ανάπτυξης καρκίνου σε αρουραίους που τράφηκαν "ετεροκυκλικές αμίνες," ενώσεις που παράγονται από κρέας μαγειρεμένο σε υψηλή θερμότητα. Και από τότε, ορισμένες μελέτες μεγάλων πληθυσμών έχουν δείξει μια πιθανή σχέση μεταξύ κρέατος και καρκίνου.

Η αληθεια

Καμία μελέτη δεν έχει βρείί ποτέ μια άμεση σχέση "φταίχτη" και "θύματος" μεταξύ κόκκινου κρέατος και καρκίνου. Όσον αφορά τις μελέτες πληθυσμού, είναι κάθε άλλο παρά πειστικά. Αυτό είναι επειδή βασίζονται σε εκτενείς έρευνες των διατροφικών συνηθειών των ανθρώπων και τρόπου ζωής, και αυτοί οι αριθμοί είναι για να φανερώνονται τάσεις, και όχι αιτίες.

part 2 εδώ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...