Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Doping/Αναβολικά : Η αλήθεια που όλοι αποφεύγουν



Θα μπορούσα να γράφω σελίδες και σελίδες πάνω σε αυτό το θέμα, αλλά θα είναι ανούσιο διότι κανείς δεν θα κάτσει να τα διαβάσει. Θα προσπαθήσω σε λίγες (να τις κάνει ο θεός) παραγράφους να αναφερθώ στο θέμα του Doping και των αναβολικών στον χώρο του Bodybuilding. Όχι ότι σε άλλα αθλήματα δεν υπάρχει το Doping, σε κάθε μορφή πρωταθλητισμού και όχι μόνο, δυστυχώς ή ευτυχώς...τα αναβολικά έχουν μια θέση στο παρασκήνιο.

Όταν κάποιος (άσχετος) ακούει την λέξη Bodybuilding, ο νους του πάει κατευθείαν σε τεράστιους ανθρώπους που καταπίνουν τα αναβολικά σαν νερό, σε μπράβους, σε αγράμματους ανθρώπους, σε άτομα με ψυχικά προβλήματα και κόμπλεξ. Οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι βέβαια καπνίζουν, πίνουν αλκοόλ σαν πορτοκαλάδα, κάνουν καρκινογόνα σολάριουμ, τρώνε σαβούρες και  η λέξη "γυμναστική" δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο τους.



Όπως σε όλα τα θέματα πάντως, δεν υπάρχει λευκό ή μαύρο. Έτσι και εδώ έχουμε εξαιρέσεις, και σε αυτές θα αναφερθούμε παρακάτω. Επειδή μου αρέσει να γράφω σε μορφή Ερώτηση - Απάντηση θα ακολουθήσω το ίδιο μοτίβο και εδώ, όπως ακριβώς θα συζητούσαν μεταξύ τους 2 φίλοι. Δεν πρόκειται να αναφερθώ σε ονομασίες, μάρκες ή οτιδήποτε άλλο, θα μπω στην ουσία και σε αυτά που ΠΡΕΠΕΙ να μάθει όσοι είναι έξω απο τον χορό ( που λένε και πολλά τραγούδια).



- Τι είναι τα αναβολικά;

Τα αναβολικά είναι ουσίες ( σε υγρή μορφή και σε χάπια ) τα οποία συνήθως έχουν σαν βάση την τεστοστερόνη. Τα περισσότερα αν όχι όλα τα αναβολικά, στην πραγματικότητα δημιουργήθηκαν για να γιατρεύουν ασθένειες όπως η ανεμία ή ο καρκίνος του μαστού. Απο αυτές λοιπόν τις ουσίες δημιουργήθηκαν παράγωγα τα οποία λειτουργούν διαφορετικά, και το καθένα έχει τον δικό του ρόλο (άλλα προωθούν την πρωτεινοσύνθεση στους μύες, άλλα λειτουργούν ως διουρητικά κτλ). Την εμφάνιση τους την έκαναν γύρω στο 1940 όπως αναφέρουν πηγές, απο τους Γερμανούς, οι οποίοι έκαναν δοκιμές πάνω σε αθλητές.

- Πως συνδέονται τα αναβολικά με το Bodybuilding;

Το Bodybuilding αφορά την σωματοδόμηση. Στο αγωνιστικό λοιπόν Bodybuilding οι αθλητές κάνουν χρήση αναβολικών ουσιών για να πετύχουν το καλύτερο αποτέλεσμα με σκοπό φυσικά την νίκη. Όπως λοιπόν σε κάθε άθλημα σε επίπεδο πρωταθλητισμού, έτσι και στο Bodybuilding γίνεται χρήση αναβολικών, απλά με άλλο σκοπό. Στο ποδόσφαιρο ας πούμε ο αθλητής ζητάει την ταχύτητα, την εκρηκτικότητα και την αντοχή, ενώ στο Bodybuilding ο αθλητής ζητάει την μυική υπερτροφία σε συνδυασμό με χαμηλά ποσοστά λίπους. Γιαυτό τον λόγο λοιπόν βλέπουμε σε διοργανώσεις αθλητές με μεγάλους και εντυπωσιακούς μύες.

- Σιγά, και εγώ αμα πάρω αναβολικά θα γίνω σούπερ κομμάτια και τεράστιος!

Και μετά ξύπνησες...Τα αναβολικά δεν λειτουργούν έτσι. Θέλει τεράστια προσπάθεια και κόπο ώστε να τα αξιοποιήσεις σωστά. Όπως επίσης και συνέπεια, γιατί σε υπερ-χρήση τους, κρύβουν πολλούς κινδύνους, οπότε μπαίνει και ο παράγοντας του ρίσκου. Δεν υπάρχει κανένα αναβολικό το οποίο το παίρνεις και κοιμάσαι και την άλλη μέρα ξυπνάς διαφορετικός. Ένα search στο Youtube περί προπόνησης με βάρη απο επαγγελματίες αθλητές θα πείσει κάθε ενδιαφερόμενο. Επίσης ένα αυστηρό πρόγραμμα διατροφής είναι must για να ωφεληθεί κάποιος τα μέγιστα απο την χρήση τους.

-Μα εσύ μέχρι τώρα μου τα υποστηρίζεις...Άρα μας λες να τα παίρνουμε άφοβα;

Δεν υποστηρίζω την χρήση τους, ούτε θα βάλω το μαχαίρι στον λαιμό του καθενός. Προσπαθώ να σπάσω κάποια taboo τα οποία κυριαρχούν στην εποχή μας. Σαφέστατα και τα αναβολικά κρύβουν κινδύνους, σαφέστατα έχουν παρενέργειες και σαφέστατα απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή. Αλλά όταν έχουμε 1.300.000 θανάτους τον χρόνο απο το τσιγάρο, άλλους 3.400.000 θανάτους απο το αλκοόλ και 30-40 θανάτους απο αναβολικά, δεν μπορεί να βγαίνει ο καθένας και να λέει το μακρύ και το κοντό του. Ο κάθε άνθρωπος κάνει τις επιλογές του, και χαράζει τον δικό του τρόπο ζωής και αναλαμβάνει και τις συνέπειες.

- Γίνεται ακαταλόγιστη χρήση τους;

Τα αναβολικά είναι κάτι το οποίο μπορείς να βρεις εύκολα, αν ψάξεις στο σωστό σημείο. Να τονίσουμε βέβαια πως είναι παράνομα και μπορεί κανείς να βρεθεί στην φυλακή εάν βρεθούν στην κατοχή του. Το κακό είναι ότι πολλοί κάνουν χρήση των αναβολικών ουσιών, χωρίς να έχουν γνώση των παρενεργειών, χωρίς τις απαιτούμενες εξετάσεις, χωρίς ιατρική παρακολούθηση και χωρίς γνώση της ποιότητας των ουσιών. Όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε μόνιμες βλάβες στον οργανισμό.

- Απο που τα αγοράζουν;

Η παραγωγή τους γίνεται κυρίως σε ασιατικές χώρες (Ταιλάνδη, Κίνα, Κορέα) μιας και εκεί το εργατικό δυναμικό καθώς και τα υλικά για την παραγωγή τους είναι πολύ φθηνά, στη συνέχεια διοχετεύονται σε υπόλοιπες χώρες και απο εκεί υπάρχει δίκτυο το οποίο τα προμηθεύει σε αγοραστές.

- Εμένα ο φίλος μου πήρε αναβολικά και έφτιαξε πολύ ωραίο σώμα, και εγώ αμα πάρω θα γίνω έτσι;

 Μπορεί ναι, μπορεί και όχι. Ο κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά στην κάθε ουσία. Ο Α μπορεί να έχει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα μετά απο μια θεραπεία χωρίς παρενέργειες, ενώ ο Β να μην έχει καθόλου αποτέλεσμα, και να εμφανίσει παρενέργειες. Εξάλλου πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η διατροφή και η άσκηση.

- Πόσο διαρκεί μια θεραπεία;

Μια θεραπεία μπορεί να διαρκεί απο 2 μήνες μέχρι και 6 μήνες ανάλογα την ουσία ή τον συνδιασμό των ουσιών. Συνήθως μετά ακολουθεί μια αποθεραπεία.

- Μετά απο μια θεραπεία, πότε μπορεί κάποιος να ξεκινήσει την επόμενη;

Όσο κρατάει η θεραπεία + την αποθεραπεία, εάν δηλαδή η θεραπεία κρατήσει 3 μήνες και η αποθεραπεία 2 μήνες, τότε ο επόμενος κύκλος μπορεί να γίνει 5 μήνες μετά την αποθεραπεία.

- Είναι ασφαλή τα αναβολικά;

Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τίποτα. Όπως είπαμε και πιο πάνω υπάρχει ένα ρίσκο όταν αποφασίζει κάποιος να κάνει χρήση. Οι παρενέργειες μπορεί να εμφανιστούν αμέσως αλλά και μακροχρόνια, οπότε ενώ κάποιος κάνει χρήση επι χρόνια χωρίς παρενέργειες, μπορεί στο μέλλον να εμφανίσει κάποια συμπτώματα.

- Χρήση γίνεται όμως και απο μη-επαγγελματίες σωστα;

Σωστά. Όπως έγραψα και πιο πάνω, το να προμηθευτεί κάποιος αναβολικές ουσίες είναι σαν να ψωνίζει ρούχα απο το ίντερνετ. Οπότε ο καθένας έχει πρόσβαση. Βέβαια βάση θα πρέπει να δωθεί και στην ποιότητα καθώς και στην νομοθεσία. Οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει χρήση, το ζήτημα είναι όμως του να έχει γνώση του τι κάνει, τι βάζει στο σώμα του, τις πιθανές συνέπειες και την αντιμετώπιση τους, καθώς και να βάζει όρια. Έχουμε λοιπόν μια εξίσωση παραγόντων την οποία ελάχιστοι μπορούν να λύσουν.

Παρακάτω υπάρχουν μερικές σελίδες οι οποίες αναφέρονται εκτενέστερα με πιο επιστημονικό τρόπο.

http://www.steroid.com/  - Πληροφορίες για όλες τις αναβολικές ουσίες - Νομοθεσίες - Ιστορία
http://en.wikipedia.org/wiki/Anabolic_steroid - Πληροφορίες - Επεξηγήσεις
http://www.steroidssideeffects.com/ Παρενέργειες και αποτροπή απο χρήση αναβολικών ουσιών

*Η σελίδα Underground Fitness Club και ο αρθρογράφος αναφέρονται ενημερωτικά στο θέμα και δεν παροτρύνουν κανέναν να κάνει χρήση τέτοιων ουσιών. Το άρθρο έχει ενημερωτικό και διδακτικό ρόλο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...