Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Βρώμη/Quaker: Η κυρίαρχος τροφή του Bodybuilding


Η βρώμη (στην καθαρή μη επεξεργασμένη μορφή της) αποτελεί κυρίαρχο τροφή και σπάνια λείπει απο την διατροφή ενός bodybuilder και όχι μόνο. Αποτελεί εξαίσια μορφή υδατάνθρακα πλούσιο σε φυτικές ίνες και βιταμινούχα στοιχεία, όλα αυτά σε λίγες μόνο θερμίδες. Επίσης, η ποικιλία συνδυασμών που έχουμε για να τα σερβίρουμε προσθέτει έναν ακόμα λόγο που την οδηγεί στην κορυφή των απαραίτητων τροφών.

Φθηνό (μόλις 1.50 ευρώ τα 500γρ), νόστιμο (άπειροι συνδυασμοί), εξαιρετική πηγή ενέργειας και υδατανθράκων, τρώγεται χωρίς μαγείρεμα/γρήγορο (ρίχνεις απλά ένα σκουπ σε μπολ με γάλα, μέλι και κανέλα και έτοιμο). Θέλετε κ' άλλα;



Αναλυτικά οι λόγοι που θα σας κάνουν φανατικούς καταναλωτές της βρώμης:


1. Λίγες θερμίδες - Μείωση της πείνας

Ένα φλιτζάνι έχει μόνο 130 θερμίδες. Επίσης η βρώμη λόγω του ότι είναι βραδείας απορροφήσεως υδατάνθρακας, μένει στο στομάχι περισσότερο και σας κάνει να αισθάνεστε χορτάτοι για περισσότερη ώρα.

2. Φυτικές ίνες - μηδενικό λίπος - υψηλής ποιότητας πρωτείνη

Πλούσιο σε φυτικές ίνες, απαραίτητες για την σωστή δόμηση μυικού ιστού, μηδενικό λίπος και υψηλής ποιότητας πρωτείνη, αν και σε μικρή ποσότητα.


3. Σταθεροποιεί το ζάχαρο στο αίμα και μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη

Οι φυτικές ίνες και οι σύνθετοι υδατάνθρακες ελατώνουν την μετατροπή της συγκεκριμένης τροφής σε σάκχαρα. Λόγω και της υψηλής ύπαρξης Μαγνήσιου βοηθάει στην σωστή ρύθμιση της ινσουλίνης και της γλυκόζης.

4. Μειώνει την κακή χοληστερόλη (χωρίς να επηρεάζει την καλή χοληστερόλη)

Η μοναδική πηγή φυτικών ινών που βρίσκεται στην βρώμη "beta-glucan" επιδρά στα επίπεδα της χοληστερόλης σύμφωνα με διεθνείς μελέτες.

5. Χωρίς γλουτένη

Ορισμένοι άνθρωποι είναι ευαίσθητοι στην γλουτένη, δημιουργώντας τους πρόβλημα με την βρώμη. Εάν ανήκετε σε αυτή την ομάδα ανθρώπων τότε η κατανάλωση βρώμης αποδειχτεί πρόβλημα. Η βρώμη ενώ στερείται αρκετές προλαμίνες (πρωτείνη), τις οποίες συναντούμε στον ορό γάλακτος, περιέχει την αβενίνη. Η αβενίνη ανήκει στην οικογένεια των προλαμίνων, θεωρείται τοξική (σε ελαφρύ βαθμό φυσικά) σε όσους έχουν ευαισθησία.


6. Περιέχει "λιγνάνες" οι οποίες προστατεύουν απο καρδιακές νόσους και καρκίνο

Η βρώμη όπως και όλα σχεδόν τα σιτηρά ολικής αλέσεως, περιέχει λιγνάνες, οι οποίες επεξεργάζονται στο στομάχι σε "mamalian lignans", αφομοιώσιμη σύνθεση για τον άνθρωπο. Οι "λιγνάνες" έχουν αποδειχτεί σωτήριες ενάντια σε αρκετές μορφές του καρκίνου ( καρκίνος του μαστού ) και σε καρδιακές νόσους.

7. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά
Έρευνα του Πανεπιστημίου Tufts έδειξε ότι τα μοναδικά αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στην βρώμη (avenathramides) βοηθούν στην άμυνα της καλής χοληστερόλης, μειώνοντας έτσι την εμφάνιση καρδιακής νόσου.

8. Προστατεύει απο καρδιακή προσβολή
Έρευνα του Πανεπιστημίου Harvard βασιζόμενη σε 21.000 δείγματα απο 19 χρονών και άνω, έδειξε ότι όσοι περιελάμβαναν στο πρωινό τους ένα μπολ μη επεξεργασμένων τροφών ολικής αλέσεως είχαν 29% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν καρδιακή προσβολή. Μαντέψτε...η πιο εύκολη μορφή παραγωγής μη επεξεργασμένης τροφής ολικής αλέσεως είναι η βρώμη.

9. Δυναμώνει το ανοσοποιητικό 
Η γλουτένη-B, ιχνοστοιχείο που βρίσκεται στην βρώμη, έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει τα αιμοσφαίρια να ταξιδέψουν πιο γρήγορα σε μια μολυσμένη περιοχή στο σώμα, βοηθώντας τα επίσης στην καταπολέμηση των βακτηριδίων.

10. Είναι νόστιμα!
Συμβουλή δική μας για ένα τέλειο πρωινό ή πριν την προπόνηση σας. Μισό ποτήρι φρέσκο γάλα 1.5% λιπαρά, 1 φλιτζάνι βρώμη, ζεσταίνετε μέχρι το γάλα να γίνει αρκετά ζεστό, μόλις το βγάλετε ρίχνετε 1 κουταλιά μέλι και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί το μέλι, και στο τέλος ρίχτε λίγη κανέλα....θα το λατρέψετε!!


*Συνιστούμε επίσης να τρώτε βρώμη 1 ώρα πριν την προπόνηση, οι υδατάνθρακες βραδείας απορροφήσεως θα κρατήσουν τους μυς σας γεμάτους καθ' όλη την διάρκεια της προπόνησης, και αποφεύγετε και τον μυικό καταβολισμό. Δώστε συνεχή ροή ενέργειας στο σώμα σας μόνο με 130 θερμίδες.






1 σχόλιο:

  1. Καλο αρθρο, απλα οταν δεν μπορω να φαω κατι προτιμω κατι σε σοκαλατουχο γαλα. Προσφατα ανακαλυψα το Arla Protein και ηταν οτι πρεπει για το καλοκαιρι, με βοηθησε να ανεβασω και τις αποδοσεις μου κατα την αθληση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...